lauantai 6. elokuuta 2011

Parikin lehtijuttua

On myönnettävä, että toisinaan lehdissä olevat jutut aiheuttavat kummastusta. Ei ehkä niinkään harhaanjohtavien otsikoiden vuoksi vaan sisällön. N. viikon sisään pari lehtijuttua on kiinnittänyt huomioni. Kohta joku ajattelee, että "mikä tuo on arvostelemaan muiden tapaa kasvattaa lapsiaan, eihän sillä ole edes omia". En olekaan mikään arvostelemaan, väitän kuitenkin minulla olevan jonkinlainen käsitys asioista - työllistynhän lastensuojeluyksikössä, jossa kasvatustyö vie suurimman osan työpanoksesta.

Ensimmäinen juttu kertoi 13-vuotiaasta urheilijatytöstä, joka menehtyi auto-onnettomuudessa. Ensin kerrottiin, että hän oli ollut uusien kavereiden kyydissä. Tämän nähtyäni ajattelin, että taas on joku alaikäinen humalassa ottanut vanhempiensa tai kaverin auton, törttöillyt ja kyydissä ollut tyttö menehtynyt. Luin juttua pidemmälle ja selvisi, että kuski - uusi kaveri, on ollut 20-vuotias. Ensimmäinen ajatukseni: "Kuka vanhempi antaa 13-vuotiaan lapsen viettää aikaa 20-vuotiaan miehen kanssa?!" Jutussahan kyllä sanotaan, että oli juuri tutustunut. Oliko sitten tutustunut hetkeä ennen kyytiin menoa? Tällöinhän pätee: "Älä ikinä mene vieraan kyytiin." Kyllähän nuoret osaavat myös valehdella ja ovat hyvinkin eteviä siinä. En siis sinisilmäisesti kuvittele, että kaikki kiellot ja varoitukset menisivät perille. Olenhan itsekin ollut nuori.

Tiedän myös, että on vanhempia, jotka huolehtivat ja välittävät lapsistaan mutta uskovat myös siihen, että 13-vuotias kykenee huolehtimaan omista kavereistaan sekä kotiintuloajoistaan. Vanhempien tehtävä on olla joskus tyhmä äiti/iskä, joka ei päästä lähtemään kenen tahansa kanssa mihin tahansa aikaan vuorokaudesta.

Ajelulla oli kurja päätös :(.

Toinen juttu kertookin sitten kadonneesta 15-vuotiaasta tytöstä. Jutussa kerrotaan tytön lähteneen illanvietosta kaverilta n. puoli kolmelta sunnuntaiaamuna kohti kotia. MINUN mielestäni 15-vuotiaan aika ei ole liikkua klo. 2:30 yksin. Siihen aikaan pitäisi olla jo nukkumassa ja turvallisesti kotona. Juu - olen kyllä huijannut vanhempiani ollessani kaverilla yökylässä. Olen antanut olettaa, että olemme jo nukkumassa, mutta olimme vielä kylillä. Kaverilla oli myöhäisemmät kotiintuloajat kuin minulla. Ja kyllä - tänä päivänä vanhempani muistavat huijaukseni sillä aikuisena sen heille kerroin. Sitä en enää tiedä muistavatko he kertomaani. Nuoret huijaavat - rajoja on kokeiltava. Lehtijutun mukaan tuo tyttö on kuitenkin ollut menossa kotiin kaverilta, eikä ole ollut ns. "yökyläilemässä".

Tätä tuntuu elämä nykyisin olevan, ei kai siitä mihinkään pääse. Ennen aikaan varmasti on kukuttu vaikkapa lavatansseissa ties miten pitkään, mutta oliko ympäröivä maailma silloin yhtä vaarallinen kuin nyt? Ehkä joku tänäkin päivänä ajattelee, ettei vaaroja ole. On niitä. Kun iltalehden nettisivun avaa, on joka ikinen päivä siellä pahoinpitely, taponyritys, tappo, murha, vankikarkuri tms. Pumpulissa ei voi elää tai lasta pitää, mutta kai riskejä silti voi minimoida niiltä osin kun se on mahdollista.

Tosin enhän minä mistään mitään tiedä - kun ei ole niitä lapsiakaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti