tiistai 27. joulukuuta 2011

Ihminen on mielivaltainen peto

Sitä minä en voi sietää, että kissat tappavat lintuja ja jäniksiä. Annoin sille kissalle kyytiä lankulla....

Puhuu metsästäjä, joka on tappanut metsän eläimiä laidasta laitaan, lopettanut oman koiransa sekä lapsensa kissan ampumalla. Eikä varmasti ole ainoa tämän ajatuksen takana seisova yksilö, siispä kirjoitan yleisellä tasolla ja henkilöimättä kirjoitustani keneenkään.

Missä kulkee ihmisen mielivallan raja?

Missä kulkee kunnioitus luontoa kohtaan?

Miksi ihmisellä on oikeus tappaa, mutta eläimellä - oikealla saalistajalla ei ole?

Miksi olemme sokeita omille kertomuksillemme?

Miksi metsästäjillä on tarve kehua saavutuksillaan ja mässäillä sillä miten monta eläintä ovat tappaneet?

Miksi ihminen on julma?

Mistä julmuus kertoo?

Millainen ihminen voi tehdä pahaa eläimelle?

Mitä pahaa lemmikit ovat meille tehneet?


En ole kettutyttö. Olen jopa sitä mieltä, että erityisesti hirvenmetsästys on hyvä asia. Hirviä on paljon ja niitä täytyy harventaa, jotta edes osa hirvikolareista jää tapahtumatta.

Ihmisen mielivallan kuvitellaan ylettyvän kaikkeen. Ihminen on suuri ja mahtava yksilö, jolla ei ole lunnollista vihollista. Ihminen on itse itsensä ja myös toisen ihmisen pahin vihollinen.

Eikö mielivaltaista pahuutta ole myös tappaa toinen ihminen, surmata oma lapsensa? Eikö pahuutta ole pahoinpidellä perhettään tai tuntematonta ihmistä? Pitääkö siis enää paikkaansa se, ettei ihmisellä ole luonnollista vihollista? Ei ehkä luonnollista, mutta mitä enemmän lehtiä ja uutisia seuraa sitä enemmän voi huomata ihmisistä tulleen toistensa vihollisia.

Saavatko eläimet osakseen sen raivon, jonka ihminen haluaisi suunnata toista ihmistä kohtaan? Ihminen pyhyydessään ja suuruudessaan on kunnioittavinaan ihmiselämää samalla kun arvostaa eläimen ruohonjuuritasolle. Eivätkö juuri eläimet ole niitä, jotka eivät petä luottamustamme? Miksi ihmisellä on tarve satuttaa kaikista heikointa - sitä, joka silmittömästi häneen luottaa?

Ihminen on peto. Mielivallalle ei ole määrää. Ihminen on ainut olento, joka tietää mitä tekee ja pystyy harkitsemaan toimintansa sekä sen seuraukset. Ihminen ymmärtää syy - seuraussuhteen, eläin toimii vaistojensa varassa. Kissa havaitsee saaliin ja hyökkää - ihminen näkee uhrin ja hyökkää.

Eläin on aina eläin - oli se sitten lemmikki tai villi.

Ihminen on vain ihminen.. Teoistansa vastuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti