torstai 8. joulukuuta 2011

Valinnat

"Ratkaisu on vain hetki, jolloin väsyt ajattelemiseen."

Elämämme kulkua ohjaavat valinnat. Valintojamme puolestaan ohjaa se mihin kukakin uskoo; Jumala, sattuma, kohtalo.. Tai sitten ihminen vain on oman itsensä herra.

Kuitenkin jokainen valinta jonka teemme vaikuttaa elämäämme. Emme aina tiedosta sen vaikutusta, mutta itse en usko olevan yhtään asiaa, joka ei vaikuttaisi. Sukatkin voi valita väärin. Valkoinen sukka mustien housujen kanssa varrettomissa kengissä ei ole hyvä valinta. Farkut liikuntatuokioon eivät ole hyvä valinta. Pahan tekeminen muille ei ole hyvä valinta.

Joskus teemme valintoja, jotka satuttavat muita. Teemme ne omista itsekkäistä lähtökohdistamme ja mietimme vasta myöhemmin oliko valinta oikea. Olen elämäni aikana tehnyt kaksi tällaista suurempaa valintaa. Paljon pohtivana ihmisenä olen toki käynyt asiat läpi moneen kertaan ja todennut olevan asioita, jotka olisin voinut tehdä toisin ja silti päätyä samaan lopputulokseen. On myös asioita, joissa en olisi voinut toimia mitenkään toisin ja valinnat ovat tuottaneet enemmän hyvää kuin huonoa. En usko hetkeäkään, että voisimme aina tehdä valintoja, jotka eivät ole muille epäedullisia. Sehän tarkoittaisi sitä, että eläisimme puhtaasti toteuttaen toisen tahtoa. Vanhemmatkin joutuvat (ja vanhempien täytyy) tehdä lapsen mielestä epäedullisia ratkaisuja, joista lapselle tulee paha mieli. Vain siten on mahdollista asettaa rajat. Vastuuntuntoiset vanhemmat kuitenkin tietävät mikä on lapselle parhaaksi.

Valintoihin liittyy aina myös vastuun kantaminen. Onhan tapauksia, joissa joku läheinen aina paikkailee toisen ihmisen tekemisiä, sanomisia ja sanomatta jättämisiä. Näin ei asian kuitenkaan pitäisi olla. Omassa työssäni joudun kantamaan suurta vastuuta tekemistäni valinnoista. Työssä toki vastuuta kannetaan koko työryhmän kesken. Kuitenkin pienessä hetkessä tapahtuvat valinnat ovat aina yksilön tekemiä, reaktiot ovat yksilön aikaansaamia. On minun vastuullani kuinka reagoin lapsen kertomaan asiaan, on minun vastuullani miten siihen siinä hetkessä vastaan. Olen valmis vastaamaan sanoistani ja teoistani myös omassa elämässäni - en ole koskaan paennut vastuuta.

Aika ajoin itse pohdin ovatko valinnat (ne pienet ja ne suuret) osuneet oikeaan? Onko asioita joihin olen tyytymätön? Voinko omilla valinnoillani muuttaa asioita toivomaani suuntaan? Voinko omilla valinnoillani auttaa toista ihmistä? Mitä valinnat tarkoittavat oman elämäni kannalta? Miksi olen tehnyt tietyn valinnan?

Eivät valinnat aina osu oikeaan eikä valintojen tekeminen pääty koskaan. Liian analyyttinen ei silti pitäisi olla, koska kaikki asiat eivät ole ennalta arvattavissa vaikka miten hyvin yrittäisimme valinnan tehdä. Valinnat antavat elämällemme väriä ja tekevät päivistä erilaisia. Joskus menee pieleen, joskus onnistuu. Elämä on laiffii ;)

Tämä ilves valitsi viime talvena reittinsä kulkemaan anoppilan nurkalta. Oli siinä jäljellä kokoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti