lauantai 10. maaliskuuta 2012

Kuin veturi - täyttä höyryä eteenpäin

Käyn kaupassa, otan mitä tarvitsen. Yletän hyllylle, voin kumartua, voin kurkottaa... Saan mitä tarvitsen.

Olin eilen työpaikan kauppakäyntiä hoitamassa. Kassaa kohti kävellessäni ikääntynyt nainen pyysi apuani. Hän yritti kurkotella pakastealtaasta sekavihannespusseja - tuloksetta. Kyseinen tuote oli käynyt vähiin ja niitä oli jäljellä enää altaan takareunassa. Muori kiitteli ja kertoi, että joutuu usein pyytämään apua.

Kuljen liikenteessä jalan, astelen yli jäätyneiden railojen, väistelen lammikot, pysähdyn punaisella valolla... Liikkuminen on helppoa.

Alkuviikolla olin itse autolla liikenteessä. Pyörätuolilla liikkeellä ollut mies oli jatkanut matkaansa suojatien keskijakajan (vai mikä lienee oikea sana) yli. En tiedä vaihtuiko valo kesken matkan punaiseksi, mutta tie oli jäätynyt hyvin rosoiseksi. Hätääntyneen oloisena mies yritti rullata pyörätuolia taaksepäin, peruuttaakseen takaisin keskijakajan kohdalle. Operaatio kävi hyvin hitaasti huonosta keliolosuhteesta johtuen. En voinut auttaa sillä liikuin autolla. Saatoin vain toivoa, että läheiset jalankulkijat rientäisivät apuun. En tiedä kuinka kävi sillä olin kääntyvien kaistalla.

Lähinnä mieleeni nousi ajatus siitä, onko liikennekulttuurimme ja asenteemme muuttuneet sellaisiksi, että liikuntavammainen ihminen pelkää kenties henkensä puolesta autojonon lähtiessä liikkeelle? Suljemmeko silmämme siltä, että kaikki yhteiskuntamme jäsenet eivät kykene toimimaan yhdenvertaisesti? Siitä huolimatta paahdamme menemään omalla röyhkeällä tyylillämme, heikoista välittämättä.

En yritä kiillottaa omaa kilpeäni. On lukuisia tilanteita, joissa olisin itsekin voinut toimia toisin. Joskus on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään ja havainnoida ympärillämme tapahtuvia asioita. Minulle itsestäänselvä asia ei välttämättä ole sitä toiselle...

Tällä hetkellä joku toinen viettää vapaata viikonloppuaan terveenä, minä vietän sitä nuhan ja nuutuneen olon parissa... Siispä päätän tämän nuhaisiin tunnelmiin!

2 kommenttia: