maanantai 21. tammikuuta 2013

Pitkä yö

Viime yö oli pitkä hevoseni sairastuttua ähkyyn. "Ei hevosihmisille" tiedoksi, että ähky on hevoselle hengenvaarallinen tila, jossa sen suolistoon alkaa kerääntyä kaasua. Syystä tai toisesta kaasu ei tule ulos. Hevonen on todella kipeä ja jos ei ensiapu nopeasti auta on monessa tapauksessa leikkaus edessä. Meille se olisi tarkoittanut yöllä lähtöä Helsinkiin Viikkiin - Hevossairaalaan.

Eilisen illan ja viime yön aikana - aikavälillä 19-01:30 olen taittanut lukuisia kilometrejä hevosen kanssa ympäri tallin pihaa 15-30 min jaksoissa ja niiden välillä n. puoli tuntia tallissa huilaten, mutta koko ajan hevosta valvoen. Yhteentoista asti minulla oli seuraa ja siitä eteenpäin jatkettiin kaksistaan heposen kanssa. Apu oli tarvittaessa lähellä ja auto valmiina kuljetuskoppiin kytkettynä mikäli hätäkyytiä olisi tarvittu.

Ihminen pystyy käsittämättömään sitkeyteen kun käsissä on eläimen henki - ihmisen hengestä puhumattakaan. Eläimen kanssa tosin on vain vaisto mihin täytyy luottaa, kun eläin ei voi kertoa omasta kiputilastaan. Eläinlääkärin lähdön jälkeen ei ole mitään muuta kuin eläimen käytös ja oma tunne eläimen voinnista. On aika sydäntäsärkevää kun melkein 500kg eläintä hakee turvaa sille tutuista ihmisistä. Jos se osaisi puhua, se huutaisi apua.

Suuri merkitys jaksamisessa oli muiden tuella vaikka fyysisesti yösydännä olinkin yksin. Jaksamista toivoteltiin yhden sun toisen ihmisen puolesta. Mies toi illalla tallille kahvia ja monipuoliset eväät - kyllä niistä oli paljon iloa <3. Aina ei tarvitse olla läsnä voidakseen tukea.

Vielä tämäkin päivä on mennyt vähän kuin sumussa sillä aivan vielä ei olla ns. turvallisilla vesillä. Olo on todella väsynyt, mutta lähden vielä mittailemaan tallin pihaa puoleksi tunniksi ennen kuin uskallan laittaa ystäväni yöpuulle <3 Tunnelmia n. 01:40


4 kommenttia:

 1. Sinulla on ollut raskas yö. Ymmärrän tuskasi eläimen kivusta, olen kokenut sitä koiran kanssa. On kamala tunne katsella, kun näkee eläimen kärsivän eikä voi hirveästi itse auttaa.

  Toivottavasti kaikki päättyy hyvin ja saatte kaikki nukkua ensi yön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kipu näkyy eläimen silmistä ja se on kamalaa :(.

   Nestemääriä edelleen seurataan, ettei nestehukka iske, mutta muuten hevoseni voi jo hyvin - onneksi.

   Oma olo tuntuu siltä kuin en vieläkään ihan olisi palautunut. Seuraavana yönä olin jo niin yliväsynyt ja kierroksilla, ettei uni ollut levollista. Tänä yönä nukuin jo 7 tuntia katkeamatonta unta <3. Jospa vielä päiväunet ennen yötöihin lähtöä.

   Poista
 2. Toivottavasti siellä voidaan hyvin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt meillä voidaan hyvin :)). Jouduttiin vielä lisähoitoihin, mutta enää ei ole hätää!

   Poista