keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Rakkaudesta

"On vain kaksi ihmistä ja heidän rohkeutensa jättää taakseen yksi elämä ja löytää toinen -
luottaen toisiinsa ja osoittaen todellista
kärsivällisyyttä ja suvaitsevaisuutta,
antaen toisilleen voimaa ja rakkautta
valmiina kohtaamaan mitkä tahansa vastoinkäymiset, joita tulevat vuodet saattavat tuoda."

Pam Brown

Olen miettinyt rakkautta paljon ja sitä kuinka rakkaus tavallaan asettaa ihmisen toisen armoille. En tarkoita sitä, että ihminen luopuu omasta tahdostaan ja tekee vain toisen tahdon mukaan. Valitettavasti tällaisiakin parisuhteita toki on paljon, mutta mielestäni silloin ei ole kyse enää aidosta, toista kunnioittavasta rakkaudesta vaan sairaasta toisen omistamisesta ja omista vaikeuksista.

"Mitä olisinkaan ilman sinua?
Vähemmän kuin nyt.
Olenhan oppinut katsomaan myös sinun silmilläsi,
kuulemaan myös sinun korvillasi,
ajattelemaan myös sinun tavallasi.
Sinä olet avartanut maailmankatsomustani – oiva kumppanini.
Ystäväni."

Pam Brown

Minulle rakkaus tarkoittaa luopumista "minä itse" elämäntavasta, mutta silti oman tilan säilyttämistä. Rakkaus tarkoittaa oman elämän jakamista ja toisen elämän vastaanottamista. Rakastaminen sen sijaan on tahtotila, kuten olen aiemminkin sanonut. On päätettävä sitoutua, päätettävä selviytyä myös huonommista hetkistä. Rakastuminen ei pitkälle kanna ja pian rakastuminen muuttuu rakastamiseksi. Uskon, että rakastumisen muuttuessa rakastamiseksi on tehtävä valinta siitä avaako täysin muurit, joilla itseään suojelee. Vain tällöin voi suhde syventyä oikeaksi kumppanuudeksi.

Kokemukset lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuuteen vaikuttavat mielestäni kuitenkin paljon siihen millä intensiteetillä suhteeseen uskaltaa lähteä mukaan.

Rakkaus voi kuitenkin satuttaa. Rakkaus perustuu pitkälti luottamukseen. Jos antaa itsensä ja luottamuksensa täysin suhteeseen, on samalla ottanut suuren riskin. Lähes jokainen aikuinen tietää kuinka sydänsurut satuttavat. Sen kivun muistaa läpi elämänsä.

Pahinta kipua on itse aiheutettu, sillä rakkauteen liittyy myös valtava vastuu toisesta ihmisestä. Rakkauteen liittyy lupaus olla tekemättä ratkaisuja, jotka toista satuttavat. Rakkauteen liittyy lupaus vaalia toisen tunteita. 

"Tee toiselle mitä haluaisit hänen tekevän itsellesi;
äläkä tee toiselle mitä et toivoisi tehtävän itsellesi."

Kaikkeen tähän liittyy myös lupaus rakastaa itseään ja oman hyvinvointinsa antaminen panokseksi suhteeseen.

Olen ehkä elämässä sen verran kolhuja saanut ja aiheuttanut, että koen rakkauden myös pelottavana asiana. Niin että kaikkihan kolhuja saavat? Tietysti. Kuten jo aiemmin mainitsin, aikaisemmat elämänkokemukset vaikuttavat siihen millä intensiteetillä suhteeseen lähdemme. Samalla tavalla elämänkokemukset vaikuttavat siihen kuinka paljon rakkaus voi meitä satuttaa.

Minä olen asettanut itseni alttiiksi ja ottanut myös toisen tunteet kannettavakseni. Olen antanut itseni suhteeseen niin täysin kuin se on mahdollista. 

"Rakkaudella ei ole mitään tekemistä mielipiteiden,
ulkonäön, saavutusten kanssa.
Sinusta tahdotaan sitä mitä on niiden alla.
Selkäydin, ydinmehu, iho, tuoksu.
Riisu siis kerros kerrokselta koko sielu."

Arja Tiainen


Psst... Onnenpisara meni facebookiin nimellä Onnenpisarat. Kirjoitukset täällä tulevat säilymään täällä myös jatkossa - blogi on ykkönen. Tutuilta toivon, että kunnioitatte päätöstäni anonyymiudesta facebookissakin! Kirjoitukset ovat kuitenkin julkisia (kuten täälläkin), joten niiden jakaminen ja tykkääminen on ihan sallittua :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti