keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

KELA - valmistuvan opiskelijan ystävä!

Miten paljon voi ihmistä raivostuttaa?! Ystävämme KELA lähestyi minua alle 30 vuorokautta sitten päätöksellä, jonka mukaan se haluaa viisi kuukautta opintotukea/asumislisää takaisin vuodelta 2009, jolloin olen valmistunut. Tuo summa olisi siis korkoineen (15%) 2640,86 euroa. Minä siitä sitten toimittamaan palkkanauhoja ja pyytämään uudelleenkäsittelyä. Laskin vain itse summat yhteen, vähensin kokonaistuloista summan ja totesin, ettei vapaan tulon raja ylity (eli n. 17000 euroa). 
Hei eihän sitä nyt niin lasketa! Katsokaas kun opiskelukuukautta kohti saisi tienata vain vähän yli 600 euroa. Näin maalaisjärjellä siis vuositulorajalla ei ole mitään halvatun väliä - opintotuen ohella ei voi tienata edes valmistumisvuonna. Jos kuukaudenkin käyt töissä niin eihän se palkka kuuteensataan jää.
Voihan se olla, että valmistuvalla opiskelijalla on varaa sanoa, että sori vaan, mutta mä aion elää opintotuella enkä tule teille töihin vaikka pyydätte. Katsokaas kun se töihin meno kuitenkin on sitä jalan oveen väliin potkimista. 
Mikä siis on lopputulos minun kohdallani? Selvityksen tekemisen jälkeen summa on VAIN 2066,32 euroa - ei enempää eikä vähempää. 
Sitä miettii, että kuinka kauan oikeasti on valmistumisen jälkeen taisteltava ennen kuin palkasta jää jotain itsellekin. Siis kyllähän minäkin rahaa käytän välillisesti itseeni (mm. hevosen ja koiran muodossa). Mutta onhan tää silti aivan perseestä jos ei ole sattunut syntymään kultalusikka perseessä. Ensin maksellaan KELAlle takaisin rahaa, sitten maksellaan opintolainaa takaisin. Ehkä 15 vuoden kuluttua voidaan sitten todeta, että on kaikki opintojen aikainen eläminen maksettu takaisin.
Samperi kun sapettaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti