keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Jotta tasapaino säilyy

Viimeinkin hetki uudelle kirjoitukselle. Blogi on pyörinyt päässä jo monta päivää, mutta en ole silti saanut aikaiseksi mitään.

Niinhän se on, että elämässä tulee eteen sekä hyvää, että pahaa. Sitä mikä voimauttaa ja sitä mikä vie voimia. Moni asia elämässäni on tällä hetkellä paremmin kuin hyvin ja olen kiitollinen. Sille kääntöpuolena sain kuitenkin karvaasti kokea ihmisen heikkouden, pettymyksen, petetyksi tulemisen ja katkeruuden.

Kohtalo on kummallinen asia. Se puuttuu peliin silloin kun sitä vähiten osaisi odottaa. Monesti kuitenkin hetki siitä seuraa jotain odottamatonta hyvää.

Luottamus.

Pidän tästä lauseesta Wikipedian määritelmässä luottamuksesta: "Ihmisten välinen luottamus on tunnetta ja kokemusperäistä tietoa. Luottava ihminen uskoo, että luottamuksen kohde ei halua hänelle pahaa, vaan tarkoittaa hyvää."

Kun selviää tällaisen ihmisen pettäneen, syntyy valtava pettymys. Kaikista vaikeinta on sietää se, että jokin epäilyksen siemen on alkanut kyteä takaraivossa jo aiemmin. Silti on antanut itsensä luottaa. Epäilys ei ole saanut vahvistusta. Sitten viimein vahvistus tarjoillaan tarjottimella. Sattumaa vai kohtaloa? Minä uskon kohtaloon.

Lopulta sitä tajuaa luottamuksen olleen vain hyväksikäytön väline ja vuosia ollut kaveruus onkin vain hyvin uskoteltua tarinaa. Toisaalta taas pieni siemen haluaisi uskoa siihen, että edes osa sanoista ja teoista on ollut todellisia. Osa haluaa uskoa ihmisen hyvyyteen.

Kuitenkin hetken kuluttua, ajatuksien alettua selkiintyä, tällä tavalla petetyksi tuleminen avaa silmiä maailmaa kohtaan. Se kirkastaa omia ajatuksia. Ehkä se myös taivuttelee pessimismiin ja jälleen kerran voi todeta, ettei mikään ole niin varmaa kuin epävarma.

Menetettyä luottamusta ei koskaan saa takaisin. Asiasta kuitenkin riippuu onko ihmisen kanssa vielä mahdollista olla tekemisissä vai ei. Välit voivat palautua, mutta luottamus ei koskaan samalle tasolle kuin se on aiemmin ollut. Anteeksi voi antaa, mutta ei koskaan unohtaa. Tapahtunut tulee aina olemaan olemassa.

Niin kauan kuin vaaka elämässä kallistuu hyvin asioiden puolelle voi katsoa luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Jokainen kokemus opettaa oman osansa elämästä. Jokainen kolhu tekee elämästä elämisen arvoista.

Jo lapsena sitä kohtaa valtavan suuria pettymyksiä kuten tikkarin jättäminen karkkihyllyyn. Lapsi ei rikkoonnu kiellosta. On kyse siitä kuinka vanhempi ottaa lapsensa pettymyksen vastaan. Kuinka hän antaa ymmärrystä harmista, mutta pitää päätöksestään kiinni. Tikkarin jättäminen ON pienelle iso asia. Kuitenkin jokainen vanhempi, joka toimii epäjohdonmukaisesti eikä pidä päätöksestään kiinni, tekee lapselleen hallaa. Lapsuuden pienet pettymykset opettavat kohtaamaan aikuisuuden pettymyksiä. Pettymyksiä tuottavat asiat vain muuttuvat. Aikuinenkin tarvitsee ymmärtäjää tullessaan petetyksi. Aikuinenkin tarvitsee empatiaa. Mutta ettei tämä menisi ihan pilkun viilaamiseksi, niin jokainen antaa varmasti periksi joskus ;)

Onnistumisia ja pettymyksiä, iloja ja suruja. Niistähän tämä elämä rakentuu.

Ymmärrys, Viisaus, Vahvuus ja Luovuus 

"Ymmärrys on sitä, että tahtoo jotain hieman enemmän.
Viisaus on sitä, ettei koskaan piiloudu itseltään eikä muilta.
Vahvuus on sitä, että jaksaa kantaa vaikka on jo kannatellut iäisyyden.
Luovuus on sitä, että on vapaa, niin vapaa ettei välitä ollenkaan."
Runotalo

3 kommenttia:

 1. Toivottavasti ei ole mitään sellaista, mistä et pääsisi yli - ennemmin tai myöhemmin. Tsemppiä sulle! t. naapurin tyttö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ei ole mitään sellaista, josta en yli pääsisi. Tämä ei millään tavalla musertanut maailmaani, järkytti kylläkin ja avasi silmiäni. Annan anteeksi, mutta en voi unohtaa. Olen jo löytänyt asian positiiviset puolet, kaikesta niitä löytyy kun riittäävn laajasti tarkastelee :)

   Poista
 2. Voimia sinulle Anna. Jokainen meistä kokee joskus saman, minkä sinä nyt. Se ei ole helppoa, mutta kuten kirjoitit, se kuuluu osana elämään. Silti silloin saa surra ja pettyä, saa kaivata lohdutusta ja tukea ja toivottavasti niitä myös saa.

  Lämpimiä ajatuksia ja kauniita joulunaluspäiviä.

  VastaaPoista