keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Työkkäristä terve!

Aika paljon on pinnalla ollut työvoimapoliittinen keskustelu ja se kuinka työttömät vaan makoilevat kotona eivätkä viitsi tehdä töitä.

Kaverini, kolmekymppinen taaperon äiti, miehensä vaimo ja muutenkin mainio tapaus, julkaisi tämän loistavan kirjoituksen FB-profiilissaan. Yksityisyyssyistä (kun ei aina naamakirjan asetuksiin uskalla luottaa) päivitystä ei laitettu julkiseksi, mutta koska useampikin halusi saada sen sanoman kuuluviin, päätin hänen luvallaan julkaista aiheen blogissa.

Tämän saa jakaa."Älkää ihmiset missään nimessä jääkö työttömiksi! Tai ainakaan tehkö muuta kuin perseen homehduttamista (ja sitä kautta työkyvyn rappeutumista) edistävää toimintaa.

Jäin työttömäksi 1.9.2015 Tuli päätös että ei estettä ansiosidonnaisuuden maksamiselle.

Piti alkaa koulutus joka edistäis minun hakeutumista työhön (oikeasti hyödyllinen tällä erää.) Ei alkanutkaan. No vältyinpä sen suhteen paperisodalta.

Hain työpaikkaa joka kiinnosti - en voinut mennä edes haastatteluun sillä paikka oli vain palkkatuella - johon en ollut oikeutettu sillä en ollut pitkäaikaistyötön.

Hain paikallisen oppilaitoksen kurssille jossa kontaktia olisi 4h yhtenä päivänä viikossa ja kurssin kesto 2kk. No asia pitikin hyväksyttää te-toimiston kautta. Selvitykseen (joka tästäkin piti tehdä verkkopalvelussa) vastattuani päivää myöhemmin tipahti tämä postilaatikkoon. (Kuva) Eiköhän se nyt ole ihan selvää että tuo kurssi olisi nimenomaan työllistymistä edistävää ja vaikkei olisikaan sen voisi sopivan työpaikan tullessa vaikka keskeyttää ellei se sovi työnantajalle. Miksei omavirkailija voi selvittää asiaa vaan se pitää kierrättää vielä liitonkin kautta?

Siis ihan oikeastikko olisi työttömän vaan istuttava käsien päällä ettei vaan tule karenssia tai muitakaan seuraamuksia? Tuo määrä opiskelua kun ei miltään kantilta katsottuna oikeuta mm. opintoetuuksiin.

Ja tekstiä ensin lukemalla ymmärsin että voin odotella saavani ansiosidonnaista sen verran vähemmän mitä heillä päiviä kestää asiaa käsitellä jos liitossa näin päättävät. Jos näin ei ole niin ainakin etuuteni hakemisen mahdollisuus pitkittyy - olen taas pitempään ilman minkäänlaista tuloa. Sillä tokihan tässä tapauksessa eivät voi katkaista etuutta kokonaan. Vai voivatko?

En enää ihmettele että työkkärissä saavat niin paljon tappouhkauksia, saatikka sitä miksi nämä valtion laitokset ovat yksiä loputtomia rahareikiä kun tällaistakin yksinkertaistakin asiaa pyöritellään sen seitsemän eri tyypin pöydällä ja turhautuminen näin asiakkaan näkökulmasta on maksimissaan.

Tässä asiaa miettiessä alkaa hämärtyä mielikuva siitä mikä olikaan te-toimiston olemassaolon tarkoitus. Tyhjästä on paha nyhjästä ja töitä ei ole kaikille mutta jotenkin jää sellainen olo että tään kaiken vois hoitaa helpommin ja halvemminkin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti